Kuka on Marian Petrescu?

1970

 

Marian Petrescu syntyi vuonna 1970 Bukarestissa Romaniassa suureen muusikoiden sukuun. Petrescun viulisti-kapellimestari isä, Micu Petrescu, osti pojalleen pianon Petrescun ollessa 4-vuotias. Isän kuunnellessa kotona Love story -kappaletta meni 4-vuotias Petrescu oma-aloitteisesti tapailemaan kappaleen melodiaa uudella pianolla ja osasi hetken kuluttua soittaa sen oikean käden melodiaa korvakuulolta. Oli selvää, että musikaalisuus oli periytynyt myös hänelle.

 

Petrescun ensimmäinen pianoopettaja Mariana Ionescu kävi opettamassa perheen kotona ja erään kerran hän toi soitettavaksi kolmiosaisen kappaleen ja antoi siitä seuraavaa tuntia varten Petresculle kahden ensimmäisen osan nuotit opeteltavaksi. Soittotuntien välissä Petrescu opetteli kaksi ensimmäistä osaa, mutta seuraavaan pianotuntiin oli vielä aikaa ja koska hänellä ei ollut kolmanteen osaan nuottia, päätti hän säveltää kolmannen osan itse kahden ensimmäisen osan pohjalta. Opettajan tullessa seuraavan kerran heidän kotiinsa, vaikuttui hän niin syvästi, että halusi jatkaa lahjakkaan oppilaan opettamista ilmaiseksi. Opettajan kuoleman jälkeen (-77) ryhtyi Petrescun isä opettamaan pojallensa klassista pianonsoittoa. Hän sanoi pojalleen, että jos osaa soittaa Bachin, Beethovenin ja Mozartin musiikkia, osaa soittaa mitä tahansa muutakin musiikkia.

 

1980

 

10-vuotiaana Petrescu pyrki George Enescu Konservatorioon ja suoriutui pääsykoetehtävistä niin hyvin, kaikki lautakunnan jäsenet olivat ihmeissään hänen taituruudestaan. Samana vuonna hän soitti myös ensimmäisen jazz-konserttinsa uuden vuoden aattona Romaniassa Amerikan suurlähetystössä. Petrescun ollessa 14-vuotias muutti koko perhe Ruotsiin. Siellä hän opiskeli klassista musiikkia Växjössä Kristinebergin konservatoriossa aina 18-vuotiaaksi asti. Samalla Petrescu soitti myös Växsjö Big Bandissä mm. Count Basien ja Duke Ellingtonin musiikkia.

1985

15-vuotiaana Petrescu esiintyi ensimmäistä kertaa Pori jazzeilla ja teki virtuoottisella soitollaan lähtemättömän vaikutuksen yleisöön. 16-vuotiaana Petrescu esiintyi Italiassa Messina Jazz Festivaaleilla basisti Lars Danielsonin kanssa. Samana vuonna hän esiintyi myös Jyväskylässä Jyväskylä Jazz -festivaaleilla Ulwa Kenniuksen (kitara), Lars Danielsonin (basso) ja Leroy Loven (rummut) kanssa ja levytti ensimmäisen levynsä nimeltä Pianist.

 

18-vuotiaana (-88) Petrescu aloitti opintonsa Sibelius Akatemiassa ja opiskeli siellä vuoteen 1995 asti klassista pianonsoittoa Inkeri Siukkosen johdolla ja jazzpianonsoittoa Jarmo Savolaisen johdolla.

1989

 

Marian osallistui Martial Solal jazzpianokilpailuun voittaen toisen palkinnon. Tuomaristo piti kuulemastaan niin paljon, että se nousi esiintymisen jälkeen seisomaan ja kätteli Mariania. Kilpailun jälkeen pianisti Tommy Flanagan sanoi, että Marianista tuli siinä hetkessä hänen suosikkipianistinsa. Kilpailumenestyksen myötä Norberg Gamson valitsi Marianin omaan manageritalliinsa ja sitä kautta Marian pääsi vuonna 1990 Euroopan kiertueelle Ray Charlesin lämmittelijäyhtyeeksi. Hän soitti kiertueella  trionsa kanssa 35 konserttia 1,5 kuukauden sisällä. Triossa soitti Petrescun lisäksi basisti Riccardo Del Fra, joka oli myös Chet Bakerin basisti, ja unkarilainen rumpali Peter Gritz.

Vuonna -89 Ray Charles pyysi häntä myös soittamaan neljä konserttia ympäri Eurooppaa (mm. Pariisi ja Antibes). Atibesissa Marian soitti Ray Charlesin konsertin lisäksi toisen konsertin Al Jarreaun, Jim Hallin, Toots Thielemansin ja Jean-François Jenny-Clarkin kanssa.

 

1992

 

Petrescu esiintyi Umo Sextetin kanssa Bucharestin jazzfestivaleilla. Samana vuonna hän voitti myös Bucharest Jazzfestifaalin kilpailun erikoispalkinnon.

 

1998

 

Petrescu äänitti toisen progressiivista jazzia edustavan  levynsä “Polar Dreams” yhdessä viulisti Antti Heermannin, rumpali Raimo Värysen ja veljensä basisti Mihai Petrescun kanssa. Seuraavana vuonna yhtye kiersi ympäri Suomea Jazzliiton kiertueella.

 

2002

 

Petrescun kiertueet veivät yhä enemmän maailmalle ja hän soitti trionsa kanssa lukuisia konsertteja ympäri maailmaa, joista yksi oli mm. Ateenan jazzfestivaaleilla. Vuonna 2004 Petrescu esiintyi ensimmäisen kerran Floridassa ja konsertoi siellä useasti sen jälkeen vuosina 2004–2008. Floridassa Harriet Theaterin konsertissa trio sai seisovat aplodit jopa 11 kertaa. 


 

2007

 

Marian Petrescu Trio esiintyi ensimmäisen kerran Moskovan Kremlissä vuonna 2007. Siellä pianisti Nikolai Petrov tuli puhuttelemaan Petrescua ja kertoi hänellä olevan kaksi suosikkipianistia. Petrescu ja Oscar Peterson. Petrov sanoi olevansa ikuisesti heidän faninsa, sillä heidän käsittelyssään piano lauloi.

 

Kunn Oscar Peterson kuoli vuonna 2007 pyydettiin Petrescua soittamaan Oscarin muistolevylle. Vuonna 2009 julkaistiin levy Resonance Big Band Plays Tribute to Oscar Peterson, jolla oleva kappale West Side Story palkittiin helmikuussa 2010 parhaan instrumentaalisovituksen Grammy-palkinnolla.

 

2009

 

Petrescu aloitti säännölliset konserttisalikiertueet Venäjällä ja on siitä lähtien kiertänyt maassa vuosittain.

 

2010

 

Vuonna 2010 äänitettiin live-levy Marian Petrescu Thrivin’ – Live at Jazz Standard, joka on Petrescun kolmas levy. Levyllä soittivat Andreas Öberg (kitara, laulu), David Finck (basso) ja Mark McLean (rummut). Konserttia oli kuuntelemassa jazzpianisti Hank Jones ja hän sanoi, ettei ole koskaan kuullu kenenkään muun kuin Oscar Petersonin soittavan kuten Petrescu. 

 

Grammy-palkinnon jälkeen Petrescu esiintyi paljon ja kiersi konserttisaleja ja festivaaleja Amerikassa. Yleisö osoitti konserteissa suosiotaan seisovin aplodein ja Lincoln Centerin konsertissa hän sai jopa 5 kertaa seisovat aplodit.

 

2011

Petrescu esiintyi Playboy Jazz festivaaleilla Los Angelesissa Resonance Big Bandin kanssa Tribute to Oscar Peterson -ohjelmistolla.

 

2012

 

Petrescu esiintyi Newport Beach Jazz Party -festivaaleilla ja tapasi siellä trumpetisti James Morrisonin. Morrison piti Petrescun soitosta kovasti ja festivaalien jälkeen muusikot aloittivat yhteistyön, joka on jatkunut aina tähän päivään asti. Takana on useita kiertueita mm. Australiassa.

 

2018

 

Petrescu pääsi toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa soittaessaan Jyväskylä Sinfonian ja Ilmavoimien Big Bandin solistina Tribute to Oscar Peterson -konsertissa loppuunmyydylle Paviljongille Jyväskylässä. Kapellimestari Krzysztof Dobosiewicz ja Marian Petrescu ideoivat Oscar Peterson –konserttia ensi kerran jo vuonna 1995.

 

2019

 

Petrescu kiersi keväällä 2019 Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa Joel Locherin (basso), Wawau Adlerin (kitara) ja Guido Mayn, (basso) kanssa. Kesällä Petrescu esiintyi mm. Pori Jazz -festivaaleilla ja Romaniassa oman trionsa kanssa. Elokuun lopussa Petrescu esiintyy trionsa kanssa Jyväskylässä Wine Garden -festivaaleilla.

© 2019 Marian Petrescu